Drukarka fiskalna thermal

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy rozdział stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta przeprowadzająca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W działalności w pokojach gastronomicznych możemy wystąpić dwa podstawowe rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie zajmuje ona nawet własnej klawiatury. To różne rozwiązanie stosowane stanowi w całych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka charakterystycznych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i otwartą obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta który z niecierpliwością czeka przy stole na proste rozliczenie. Dodatkowym walorem jest droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co ułatwia ich zbieranie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić dobre wymiary, zezwalające na jej bliskie przechodzenie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a jeszcze nowoczesny i popularny design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na prawdziwe monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność drink z szerszych nakładów, zatem warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można dojść na ten obowiązek ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto te odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby posiadać szansa jej przetestowania oraz przeszkolenia pracowników z wartości jej używania i współpracy z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.